Guwa in lijst meest belovende ondernemers onder 25 in Nederland, 2019.

0 Comments

Sprout heeft Arjan van de Watering (21) met zijn bedrijf Guwa Container Homes opgenomen in zijn 25 onder de 25: de lijst met beste Jonge Ondernemers van Nederland 2019.

De overspannen woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat veel jongeren moeilijk aan een woning komen. Wat te doen? Arjan van de Watering, student Commerciële Economie aan hogeschool Avans, zet met startup Guwa Container Homes in op de containerwoning. Heb je een tekort aan woningen, dan kun je er als gemeente tijdelijk voor zorgen om wat containerwoningen op te tuigen. Je kunt ze zelfs als permanente oplossing gebruiken, stelt Van de Watering.

Maar goed, je hebt meer containerbedrijfjes die studenten of andere slachtoffers van de krappe woningmarkt bedienen. Wat doet Van de Watering anders dan de anderen? “Door met duurzaam materiaal te werken en met de inrichting gelijktijdig een luxueuze uitstraling te realiseren, bieden wij de klant een totaalwaarde”, stelt de ondernemer. Zijn kantoor zit in Halsteren en Van de Watering stuurt een team van acht freelancers aan.

Modulair wonen
Al bestaat zijn startup nog maar sinds eind november afgelopen jaar, Van de Watering is stellig. “Ik sta pas aan het begin van mijn ondernemerscarrière, maar ik ben erop gebrand om het taboe over modulair wonen te laten verdwijnen, zodat ik kwalitatief hoogstaande, betaalbare huisvesting kan realiseren.”

De jonge ondernemer kreeg het idee voor zijn modulaire woningen al tweeënhalf jaar geleden, vertelt hij. “Mensen deden er toen wat lacherig over, maar dat motiveerde mij juist om dit idee door te zetten en het bekend te maken. Nu zie je juist het tegenovergestelde: mensen worden bewust van het product en het verhaal erachter. Leveranciers hebben vanaf dag één vertrouwen in me gehad en dat vind ik mooi om te zien. Wel is het hard werken, elke dag weer. Ik heb veel tegenslagen gehad, maar weet altijd weer op te krabbelen.”

Moeilijke woningmarkt
Van de Watering noemt “maatschappelijk verantwoord ondernemen” zijn grootste drijfveer. “De starter op de woningmarkt heeft het lastig en krijgt het de komende jaren steeds moeilijker. Woningzoekenden vissen steeds vaker achter het net bij betaalbare huurwoningen, maar ook voor de ouderenzorg, arbeidsmigranten en studenten wordt het steeds lastiger geschikte woonruimte te vinden.”

Deze problemen inspireerden de jonge founder om te kijken naar oplossingen. “Ik wil laten zien hoe je in deze tijd duurzaam én modulair kan bouwen met een ‘kleiner’ budget in vergelijking met andere traditionele bouw. Huisvesting zou een primaire levensbehoefte moeten zijn voor iedereen, maar helaas is dit niet het geval.”

Over 5 jaar moet Guwa Container Homes volgens Van de Watering een nationale speler zijn in de modulaire bouw. Ook wil de ondernemer dat zijn bedrijf dan in meerdere landen actief blijft. “Door middel van samenwerkingen met woningcorporaties, investerings- en verzekeringsmaatschappijen en andere modulaire bouwers wil Guwa de woningstagnatie verminderen, tegen een betaalbare prijs.”

Categories:
DutchEnglishFrenchGerman