Te weinig starterswoningen

0 Comments

De woningen op de markt ‘raken op’. Het aantal te koop staande woningen neemt in snel tempo af. Met name voor starters is het lastig om een geschikte woning te vinden, meldt De Hypotheekshop.

Steeds minder geschikte woningen voor starters
De te koop staande woningen concentreert zich met name op bedragen tussen de 100.000 en 200.000 euro. Vorig jaar werden in maart nog zo’n 55.000 woningen in die prijscategorie aangeboden, dit jaar zijn dat nog maar 35.000. In de randsteden hebben vooral starters last van de trend, maar buiten de steden neemt ook het aantal gezinswoningen in dezelfde prijscategorie af. Eerder berichtten wij al dat  modulaire huisvesting cruciaal gaat worden, zoals containerwoningen. Naast de flexibiliteit kunnen containerwoningen na een aantal jaar worden verplaatst indien dit nodig is. Bijvoorbeeld naar locaties waar op dat moment een tekort is aan huisvesting. Daarnaast kunnen de flexibele woningen in de loop der jaren aangepast worden. Denk hierbij aan design, maar ook bijvoorbeeld aan functionele functies.

Minder hypotheekaanvragen
De afgelopen maanden steeg het aantal hypotheekaanvragen nog flink. In november vorig jaar was er zelfs een recordaantal over de afgelopen vijf jaar. Maar het krimpende woningaanbod werkt door in de richting van de hypotheekaanvragen. Afgelopen maand werden 26.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is 20 procent minder dan maart vorig jaar. Volgens de Vereniging van Makelaars leidt het dalende aanbod tot een tekort. De vereniging schat het tekort in op ongeveer 200.000 woningen. Hoe de toekomst van de bouw er de komende decennia uit komt te zien, heeft in belangrijke mate te maken met hoe Nederland er uit zal komen te zien. Voor bouwend Nederland zijn er in ieder geval voldoende uitdagingen de komende jaren om het aanhoudende, betaalbare woningtekort terug te brengen.

Categories:
DutchEnglishFrenchGerman