Wat zijn de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt?

0 Comments

Eerder berichtten we al over de prijsstijging van de Nederlandse nieuwbouwwoningen. Maar zoals de meesten wel weten staat de Nederlandse woningmarkt nooit stil en zijn er constant ontwikkelingen gaande. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit moment en hoe spelen we hier op in bij Guwa Homes? Je leest het in onze blog.

Prijsstijging

Sinds 2014 zitten de huizenprijzen van de Nederlandse woningmarkt weer in de lift en momenteel worden er meerdere records  gebroken op dit gebied. Gemiddeld betalen Nederlanders op dit moment €285.000,- voor een koophuis. Dit is flink meer dan een jaar eerder. De oorzaak van deze prijsstijging is de lage hypotheekrente van dit moment. Deze lagere hypotheekrente zorgt voor lagere maandlasten. Veel Nederlanders willen hiervan profiteren en nemen dan ook het besluit om een woning te kopen. Hierdoor schieten de prijzen omhoog, maar dit is echter niet de enige oorzaak van de prijsstijgingen van dit moment.

Capital Value meldde op 11 februari dat het Nederlandse woningtekort in 2030 oploopt tot 263.000 woningen. Een jaar eerder werd nog aangenomen dat dit een tekort zou bedragen van 235.000 woningen. Om dit tekort zouden er de komende jaren zeker 100.000 tot 200.000 extra woningen bij moeten komen dan op voorhand werd gedacht. Vooral in de Randstad en andere stedelijke gebieden lijkt het woningtekort de woningprijzen tot ongekende hoogtes te dringen.

Dalend vertrouwen woningmarkt

Ondanks dat de prijzen zijn gestegen lijkt het consumentenvertrouwen in de Nederlandse woningmarkt steeds verder weg te zakken. In het vierde kwartaal van 2018 stond de Woonindex van ING op een stand van 102 punten. Dit is het laagste punt sinds de dalende trend van 2016 werd ingezet. Dit lage vertrouwen is ook te wijden aan de krapte op de Nederlandse woningmarkt, waardoor jongeren vaker afzien van een woningaankoop. Voor de crisis waren Nederlanders onder de 35 jaar nog goed voor 55% van de woningverkopen. Inmiddels is dit percentage gedaald tot 45%.

De stijgende huizenprijzen en de krapte op de woningmarkt zijn twee belangrijke trends waar Guwa op inspeelt. Met het plaatsen van containerwoningen willen wij het Nederlandse woningtekort terugdringen en woningen weer betaalbaar maken voor starters. Wil je meer informatie over wat wij doen of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op door te bellen naar + 31 6 37 40 76 09 of stuur een mailtje naar info@guwahomes.com

Categories:
DutchEnglishFrenchGerman