Wonen naar wens, maar dan in een zeecontainer

0 Comments

LEPELSTRAAT/HALSTEREN – Niets zo flexibel als een zeecontainer: de jonge ondernemer Arjan van de Watering uit Lepelstraat maakt met zijn bedrijf Guwa Container Homes woningen maat voor bijvoorbeeld mantelzorgers of arbeidsmigranten. Maar ook een bar, zwembad, beursstand of sanitair blok is mogelijk.

Bron: Peter de Brie, BN De Stem, 17-11-2018, https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/wonen-naar-wens-maar-dan-in-een-zeecontainer~af3af3fb/ 

Van de Watering (21) rondt in januari zijn studie commerciële economie af aan de Avans Hogeschool in Breda, maar zette donderdag bij de notaris al zijn handtekening voor de officiële start van zijn bedrijf, statutair gevestigd in Halsteren.

Zijn interesse in containerwoningen werd gewekt toen hij vanuit zijn opleiding stage liep bij Hopmans Wonen in Bergen op Zoom. ,,Ik zag de stagnatie op de huidige woningmarkt, met veel vraag en weinig aanbod.”

Zeecontainer op maat

Krapte maar creatief. Overal in het land duiken er initiatieven op, van prefabhuizen tot finch- of microwoningen en tiny houses. Van de Watering verdiepte zich met name in de containervariant en rook al snel kansen.

,,Je kunt er alle kanten mee op. Tijdelijke projecten, permanente gebouwen. Stapelen en schakelen van meerdere units. Makkelijk op- en afschalen, je zet er zo een paar bij. Zijn er over een paar jaar minder arbeidsmigranten? Dan haal je de containerwoningen simpel weer weg. Dit concept groeit mee met de samenleving en krimpt als dat nodig is. Dat past bij een duurzame en circulaire economie.”

Op maat

In West-Brabant heeft hij er nog niet veel gezien, maar met name in de Randstad staan al de nodige containerwoningen, vaak voor studenten. ,,Meestal is dat massaproductie, standaard ingericht, met een simpel keukenblokje. Wij maken containers op maat, tekenen waar klanten hun deur of ramen willen, wat voor soort kozijn of vloer ze willen en in welke kleur.”

Zeecontainer op maat

Het streven is om het comfort van traditionele bouw te evenaren. ,,Als het binnen afgewerkt is en de buitenkant is voorzien van keralit, dan merk je niet meer dat je in een container woont. Het is nog makkelijk in onderhoud ook”, vertelt Van de Watering.

Wie als mantelzorger tijdelijk een 20-voets container in de tuin van zijn ouders wil met bad, sanitair, keuken of zelfs zonnepanelen, het kan worden gemaakt. Bedrijven die een 40-voeter willen voor huisvesting van arbeidsmigranten, kunnen ook bij hem terecht.

Van de Watering, in zijn vrije tijd verdediger en aanvoerder bij zaterdagvierdeklasser VV Vrederust, wordt gesteund door externe financiers. Opdrachten tekent hij zelf mee uit. ,,Verder werk ik met acht freelancers die bijvoorbeeld de ramen en deuren uitsnijden en de afwerking doen. Met de overige partners en leveranciers maken we de container woonklaar.”

Zeecontainer op maat

De container wordt op locatie in de haven van Rotterdam omgebouwd en ingericht. Guwa Contaier Homes richt zich op bedrijven en particulieren, maar ook overheden, ontwikkelaars, zorg- en woningcorporaties.

Wonen is de kernactiviteit, maar ook school- of kantoorruimte is een optie. Evenals sanitairunits voor sportclubs of bouwterreinen, een bar voor evenementen, een beursstand of een zwembad.

Zijn eerste klant heeft hij zo goed als binnen. ,,Iemand uit Suriname wil een sanitairunit zonder douche, maar met toilet dat niet op de riolering wordt aangesloten. Die maken we met sceptic tank, in zes weken. Plus drie weken verschepen, dat transport regelen we ook.”

Voor een containerwoning rekent hij twaalf weken. ,,Zijn we eerder klaar, dan is het mooi, maar ik wil niet iets beloven en daarna moeten uitstellen. We zijn ook afhankelijk van het aansluiten op elektriciteit en waterleiding. Dat begeleiden we wel, maar die uitvoering doen we niet zelf.”

Van de Watering benadrukt dat de containers later zonder moeite verplaatsbaar zijn naar een nieuwe locatie. ,,Wat betreft bouwmethoden zijn er weinig alternatieven die even duurzaam en draagbaar zijn. Wij willen laten zien hoe je in deze tijd duurzaam en modulair kan bouwen met een kleiner budget in vergelijking met traditionele bouw.”

Het BN De Stem artikel “Wonen naar wens, maar dan in een zeecontainer” geschreven door Pieter de Brie is hier te lezen.

 

Categories:
DutchEnglishFrenchGerman